nieuws

Rookverbod zorgt voor daling verkoop sigaretten

Café

De verkoop van sigaretten en shag was vorig jaar 3 procent minder dan in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit wordt onder meer toegeschreven aan verhoging van prijzen en het rookverbod, dat op 1 juli vorig jaar ging gelden voor de horeca.

Rookverbod zorgt voor daling verkoop sigaretten

Sinds de eeuwwisseling is 21 procent minder aan sigaretten en shag verkocht.

Vorig jaar werden er 14,9 miljard sigaretten verkocht. Dat is 2 procent minder dan in 2007. De verkoop van shag daalde met 4 procent tot ruim 10,3 miljoen kilo. Het aantal rokers van sigaretten of shag bleef met 3,6 miljoen vrijwel gelijk.

Omgerekend per Nederlander van 12 jaar en ouder werden vorig jaar 1057 sigaretten gekocht tegen 1084 in 2007. Tegelijkertijd daalde het aantal shagjes per Nederlander van 768 tot 734 stuks.

Hoewel er in 2008 minder sigaretten en shag zijn verkocht, gaven Nederlanders hier wel meer geld aan uit. De forse prijsstijgingen hebben er namelijk toe geleid dat vorig jaar de uitgaven aan sigaretten en shag zijn toegenomen met bijna 4 procent tot bijna 4,1 miljard euro.

De schatkist heeft daardoor niet geleden onder de lagere consumptie. De accijnsopbrengsten namen in 2008 met bijna 11 procent toe tot bijna 2,4 miljard euro.

Reageer op dit artikel