nieuws

Tegeltableau Café Unique gestolen

Café

Het veelkleurige tegeltableau van het wapen van Amsterdam is gestolen van de buitenmuur van voormalig Café Unique op het Rembrandtplein. Dit tableau zat al sinds de bouw in de jaren twintig van de vorige eeuw op het huisje, oorspronkelijk een openbaar toilet.

Tegeltableau Café Unique gestolen

Stadsdeel Centrum, eigenaar van het huisje, heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie, zo laat het stadsdeel in een persbericht weten.

Afgelopen weekend moest Café Unique op last van de rechter het huisje ontruimen en de sleutel overdragen aan de eigenaar van het huisje, stadsdeel Centrum.

Maandagmorgen bleek niet alleen het café ontruimd te zijn, maar was ook het tegeltableau van de buitenmuur gehakt. Dit zonder toestemming van de eigenaar stadsdeel Centrum.

In de loop der jaren was het toiletgebouwtje uitgebreid met diverse terrasaanbouwen, waardoor het oorspronkelijke gebouwtje al vrijwel onzichtbaar was geworden. Naar het oordeel van Bureau Monumenten en Archeologie was dit tegeltableau het enige nog resterende historisch waardevolle element van het gebouwtje en zou daarom behouden moeten blijven. Het stadsdeel hoopt dat het tegeltableau weer boven water komt.

Reageer op dit artikel