Brouwer Bavaria mag merknaam in Spanje houden

Brouwer Bavaria mag merknaam in Spanje houden

Brouwerij Bavaria hoeft definitief haar naam niet te wijzigen in Spanje. Dat heeft het hooggerechtshof in Spanje bepaald, zo maakte de brouwer donderdag bekend. Daarmee komt een einde aan tien jaar procedures rondom de kwestie.

De brouwersbond van de Duitse deelstaat Beieren had een rechtszaak tegen Bavaria aangespannen. Volgens de Duitsers suggereert de Lieshoutse brouwer dat haar bier uit Beieren afkomstig is, omdat Bavaria de Latijnse naam en de Engelse naam is voor Beieren, de Duitse deelstaat rondom München.

Eerder al won Bavaria een vergelijkbare zaak in Australië. Er lopen nu nog procedures in wat kleinere landen en in Duitsland en Italië. 'De uitspraak in Spanje is erg belangrijk, omdat de zaak grote overeenkomsten vertoont met Italië', aldus bestuurder Peer Swinkels van Bavaria. Volgens Swinkels is met name Italië een belangrijke markt voor Bavaria. Bijna 70 procent van de jaarlijkse bierproductie van zes miljoen hectoliter exporteert de brouwer naar het buitenland.

Bavaria heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen de Beierse brouwersbond. Daarin eist de brouwer 100 miljoen euro wegens kosten gerelateerd aan de rechtszaken en gemiste inkomsten als gevolg van alle procedures.