nieuws

Kerkdienst in Sliedrechts café

Café

Gerard Vrooland is geen onbekende in het Sliedrechtse uitgaansleven. Al sinds jaar en dag struint de dominee cafés in het dorp af om met kroegtijgers te praten en waar nodig hulp of een luisterend oor te bieden. Zondag 14 juni verzorgt hij in café Korevaar een kerkdienst.

Kerkdienst in Sliedrechts café

‘Dat is uniek in Nederland’, glundert de Sliedrechter. ‘Ik heb het in ieder geval nog niet eerder gehoord. Als de mensen niet naar de kerk gaan, dan moet de kerk naar de plekken waar de mensen zijn. Ik merk regelmatig op straat dat mensen eigenlijk afscheid hebben genomen van het geloof, maar er toch nog wel behoefte aan hebben. Probleem is dat ze geen dominee hebben. Dat wil ik graag zijn voor die mensen’, zegt de dominee op AD.nl

Het idee voor de dienst ontstond enkele maanden geleden bij Vrooland, die het voorzichtig dropte bij kroegbaas Piet Bot van café Korevaar. ‘En die was niet eens direct negatief, wat ik eigenlijk verwacht had’, aldus een verbaasde Vrooland. ‘Langzaam bleken we het allebei een goed idee te vinden.’

Gokkasten uit

Het café gaat normaal gesproken op zondag om elf uur open, de dienst begint om tien uur. De kroeg is dan de kroeg zoals die altijd is. Het enige verschil is dat de gokkasten en de muziekinstallatie uitblijven. ‘Maar als mensen trek hebben in bier, dan schenk ik dat’, zegt Bot.

Vrooland: ‘Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen een kerk en een café qua sfeer, maar ik zie dit als een prachtige kans om dichtbij de mensen en hun dagelijks leven te komen. Als er veel belangstelling voor is, dan gaat we dit ook zéker vaker doen dan alleen deze ene keer.’

Geen grap

De twee gaan uit van een volle bak. Bot denkt dat er volop belangstelling is onder zijn klanten voor het opmerkelijke initiatief. ‘Tegen iedereen die dat wellicht denkt: dit is absoluut geen grap. We willen mensen uitdagen na te denken over bepaalde zaken en ik geef in mijn zaak daarvoor graag de gelegenheid.’

Waar de preek over gaat, wil Vrooland nog niet vertellen. ‘Ik heb een mooi verhaal in gedachten, maar dat houd ik nog even voor me. Als je een goed verhaal hebt, als datgene wat je vertelt de mensen ráákt, dan luisteren ze ook naar je en staan ze open voor wat je te vertellen hebt. Dat maak ik geregeld mee. Ik heb zelfs al eens gebeden ín een stampvol café.’

Reageer op dit artikel