nieuws

‘Minister Klink moet aftreden

Café

Als het aan de kleine horeca ligt, wordt het tijd dat minister Ab Klink van Volksgezondheid aftreedt. Dat heeft woordvoerder Ton Wurtz van de stichting Red De Kleine Horeca Ondernemer woensdag gemeld in een reactie op de brief van de bewindsman.

‘Minister Klink moet aftreden

In de brief stelt Klink dat kroegen zonder personeel voorlopig niet worden gecontroleerd.

‘Enerzijds zijn we natuurlijk blij met deze voorlopige uitspraak’, stelt Wurtz. ‘Maar anderzijds zijn dit natuurlijk Stasi-praktijken. De overheid toont zich volstrekt ongeloofwaardig door nu de wet te gaan aanpassen, tegen de uitspraken van twee gerechtshoven in.’

Ook voor het Openbaar Ministerie, dat aankondigde in cassatie te gaan tegen de vrijspraak van het Groningse rookcafé De Kachel, heeft de stichting geen goed woord over. ‘Justitie zou het cassatieberoep tegen het Bredase café Victoria intrekken als het hof in Leeuwarden De Kachel vrijsprak’’, brengt Wurtz in herinnering.

Wurtz: ‘In plaats daarvan gaat het OM dubbel in cassatie. Dit heeft niets te maken met rechtspraak. Ook justitie maakt zichzelf volstrekt ongeloofwaardig.’

De kleine horeca noemt de uitspraak van Klink dat kroegen zonder personeel voorlopig weer asbakken op tafel mogen hebben staan ‘een sigaar uit eigen doos’. ‘Dit was de enige logische conclusie die hij aan de uitspraken kon verbinden die het gerechtshof de afgelopen weken heeft gedaan.’

Nederland telt zo’n achtduizend kleine cafés. Meer dan twaalfhonderd daarvan hebben zich aangesloten bij de stichting Red De Kleine Horeca Ondernemer. De organisatie maakte eerder al bekend een schadeclaim tegen de Staat voor te bereiden van tussen de 50 en 100 miljoen euro. Het gaat dan om inkomstenderving, maar ook om ‘nodeloze verbouwingen’, zoals het inrichten van rookruimtes of het aanschaffen van afzuiginstallaties.

Reageer op dit artikel