nieuws

Gemeenten: geef Bibob meer capaciteit

Café

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het Landelijke Bureau Bibob over meer capaciteit moet beschikken. Tweederde van de gemeenten gebruikt de wet niet of nauwelijks.

Gemeenten: geef Bibob meer capaciteit

De VNG stelt dat het Landelijke Bureau Bibob over meer capaciteit moet beschikken om zo gemeenten te helpen aan betere adviezen. Ook moet de wet voor meer branches gaan gelden, zoals belwinkels.

Uit recent onderzoek van Binnenlands Bestuur en Trouw blijkt dat tweederde van de gemeenten de wet niet of nauwelijks gebruikt. De minister van Justitie wil dat alle gemeenten de wet actiever gaan gebruiken.

Het jaarverslag Bibob 2008 meldt overigens een stabilisatie van het aantal reguliere aanvragen in 2008, na jaren van sterke toename. Het jaarverslag Bibob concludeert dat gemeenten meer ervaring met toepassing van de wet Bibob hebben en daardoor in staat zijn eenvoudige zaken zelf af te handelen.

De wet Bibob onderzoekt de achtergrond van een bedrijf of persoon bij het afgeven van vergunningen of subsidies. De wet wordt veelvuldig ingezet bij het nieuwe vergunningaanvragen in de horeca.

Reageer op dit artikel