nieuws

Kleine cafés lappen rookverbod aan hun laars

Café

In bijna de helft van de kleine cafés wordt weer gerookt. Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) door een extern bureau heeft laten doen en waarvan de resultaten deze week bekend werden. De onderzoekers troffen in 42 procent van de kleine zaken rokende mensen aan.

Kleine cafés lappen rookverbod aan hun laars

Dit percentage is fors hoger dan in het voorjaar, toen werd in 15 procent van de kleine kroegen gewoon gerookt. Dit was voordat minister Ab Klink besloot dat er in kleine zaken zonder personeel voorlopig niet zou worden gecontroleerd.

Horeca houdt zich aan rookverbod

De grotere cafés meegerekend werd in 73 procent van de zaken geen roker gevonden. Totaal gezien houdt de horeca zich volgens de VWA goed aan het rookverbod: in 95 procent van de onderzochte bedrijven werd niet gerookt.

In de meeste horecagelegenheden (69 procent) staan de rokers buiten en hebben de cafés daar voorzieningen voor getroffen. Een op de tien cafés heeft een aparte rookruimte terwijl dat bij de hotels 8 procent is.

Rokers

Volgens de VWA leven de grotere zaken (met personeel) de rookregels over het algemeen goed na. Tussen 1 juli en 1 oktober dit jaar voerden controleurs 6.479 inspecties uit. In 184 gevallen werd gerookt en trof de VWA maatregelen.

Reageer op dit artikel