nieuws

Minder rokende jongeren door verbod

Café

Het rookverbod in de horeca heeft geleid tot minder rokende jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Minder rokende jongeren door verbod

Het rookverbod in de horeca heeft geleid tot minder rokende jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Begin 2008 stak 24 procent van de jongeren binnen een periode van vier weken een sigaret op. Begin 2009 daalde dit percentage naar 21 procent. Het aantal dagelijkse jeugdige rokers daalde van 16 procent naar 14 procent.

Jongeren vinden het rookverbod prima. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar het goed vindt dat er sinds 1 juli 2008 niet meer gerookt mag worden in Nederlandse restaurants, discotheken, bars en cafés. Meisjes vinden dit vaker goed dan jongens.

Naast de invoering van de rookvrije horeca komt de daling ook op het conto van verschillende voorlichtingscampagnes en verhoging van de accijnzen op sigaretten.

Reageer op dit artikel