nieuws

Veel horeca Stratumseind in problemen

Café

Bijna een kwart van alle horecabedrijven aan het Stratumseind in Eindhoven staat leeg of is te huur. Daarnaast verkeren nog eens twintig horecazaken in het populaire uitgaansgebied in zwaar weer.

Veel horeca Stratumseind in problemen

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens de regionale krant zijn vijf cafés te huur, staan vier panden leeg en wordt voor vijf gerenoveerde horecaruimtes een uitbater gezocht. Het gaat om bijna een kwart van het totale aantal horecapanden aan het Stratumseind, het populairste uitgaansgebied van Eindhoven.

Volgens horecamakelaar Werner Fleuren worstelen veel ondernemers met de huurprijzen. Die zijn door de eigenaren, veelal bierbrouwers, de laatste jaren flink omhoog opgeschroeft.

‘De huurprijs is nu zo’n drie, vier of vijfduizend euro. De omzet is de laatste tijd niet meegegroeid. Een gezond bedrijf betaalt tien procent van de omzet aan huur. Dat betekent dat je per maand tot wel vijftigduizend euro aan omzet moet draaien’, aldus Fleuren in het Eindhovens Dagblad.

Omvallen

En die omzet staat onder druk. Door het rookverbod en de kredietcrisis draaien horecaondernemers flink minder. Brouwerijen erkennen de problemen bij de horecaondernemers aan het Stratumseind.

Fleuren: ‘Vanuit brouwerijen hoor ik geluiden dat een aantal cafés op omvallen staat. Zolang brouwerijen de huurachterstanden toelaten, gaat het goed. Maar als ze er genoeg van hebben, is het afgelopen’.

De horecamakelaar zegt te denken dat nog zeker twintig horecazaken in zwaar weer zitten. Fleuren: ‘En ik verwacht dat een aantal het in het komend half jaar niet meer redt’.

Reageer op dit artikel