Consumptie gedistilleerd licht gedaald

Consumptie gedistilleerd licht gedaald

De consumptie van gedistilleerde dranken is in 2008 licht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De daling bedroeg 1,5%. De verkoop kwam daarmee uit op 66,6 miljoen liter. Premixdranken werden ook iets minder verkocht namelijk 9,2 miljoen liter in 2008 tegenover 9,8 miljoen liter in 2007. Dit blijkt uit de kerncijfers van de gedistilleerdbranche die bekend zijn gemaakt door de Commissie Gedistilleerd.

Door de wijziging van het accijnstarief van enkele zwak-gedistilleerde dranken, die in de loop van 2007 voor een hogere alcoholaccijns werden belast, kwam de fiscus wel aan een hogere opbrengst van de accijns op gedistilleerde dranken. De accijns leverde de fiscus 339 miljoen euro op. Dit is een stijging van 4%. De consumptie per hoofd van de bevolking is de laatste jaren nauwelijks gewijzigd en bedraagt al 4 jaar rond de 1,3 liter pure alcohol, ofwel 3 liter jenever.

Jenever blijft met 15 miljoen liter afzet de belangrijkste gedistilleerde drank in Nederland. De opmars van wodka is ook in 2008 doorgezet en steeg met ca. 7 procent. De verkoop van wodka wordt echter nog ruim overtroffen door likeuren, whisky en rum. Zwak-gedistilleerde dranken in het supermarktkanaal werden minder verkocht. Dit is een gevolg van de prijsstijging door de verhoging van de accijns voor een aantal producten. De export van gedistilleerde dranken liep met 10 procent terug tot ca. 140.000 hectoliter pure alcohol. Met een gemiddeld alcoholpercentage van 33% is dit 42 miljoen liter. De export vindt plaats naar veel landen en bestaat hoofdzakelijk uit likeuren, creamdranken en wodka.