Nederland telt liefst zeventig kleine brouwerijen. Het gros daarvan (59) is aangesloten bij het KBC. Volgens voorzitter Arjan te Hoonte maken ‘zijn’ leden op dit moment meer dan vijftig verschillende biertypen met een grote smakendiversiteit. ,,'Bier in eten' is al langer gebruikelijk, Bier naast eten' is een nieuw thema, dat pas kort echt in de belangstelling staat. De combinatie van speciaalbier en eten is in Nederland nog niet zo bekend en het KBC hoopt met deze brochure te bereiken dat mensen met hetzelfde gemak een bier kiezen bij hun eten, als ze nu doen met wijn. Speciaalbier kun je voortreffelijk combineren met voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, chocolade, worst en kaas.
In de brochure wordt ingegaan op een aantal belangrijke zaken bij het kiezen van het juiste speciaalbier bij een gerecht, zoals kies sterkte bij sterkte, vind harmonie, overweeg zoet, bitter, koolzuur en pittigheid. Extra aandacht is er voor de combinatie speciaalbier met kaas. In gemakkelijk hanteerbare overzichten wordt aangegeven welk type bier mooi combineert met welke kaas of kazen.