nieuws

Tribe of Noise komt met rechtenvrije muziek

Café

Tribe of Noise, de Amsterdamse muziekdienst waar artiesten rechtenvrij hun muziek kunnen aanbieden, gaat de muziek op de site ook aanbieden aan de horeca.

Tribe of Noise komt met rechtenvrije muziek

Tribe of Noise biedt zijn rechtenvrije muziek voor 25 euro per maand aan, plus een eenmalige investering van tweehonderd euro in een internetradio. Dat schrijft het Parool. Normaal betaalt de horeca flink aan auteursrechtenorgansaties Buma en Sena. Een kleine kroeg betaalt zo achthonderd euro per jaar voor een muzieklicentie. Jaarlijks halen Buma en Sena zo honderd miljoen euro aan rechtenvergoedingen binnen voor de artiesten.

Met Buma en Sena is volgens Oprichter Hessel van Oorschot de afspraak gemaakt dat gebruikers bij controle een certificaat kunnen overleggen dat ze alleen rechtenvrije muziek draaien. ‘Zolang ze zich daar strikt aan houden en niet tussendoor ook de radio aanzetten, zijn ze af van rechten.’

Tribe werkt samen met twee partners. Van Oorschot: ‘Eén van onze partners levert de internetradio’s en sluit ze aan, wij leveren de muziek en een andere partner (het Amsterdamse Stream wise) mixt daar, in een bepaald genre, een continue stroom muziek van.’

Er zijn nu drie genres beschikbaar (top40, mainsteram en easy listening), maar Tribe wil veel meer muziekstromen beschikbaar stellen. Het bedrijf heeft nu zo’n zesduizend componisten en songwriters onder contract.

De vergoeding van €25,- deelt Van Oorschot weer met de muzikanten. Die moeten zich volgens hem ‘niet heel veel’ voorstellen van die vergoeding. ‘Maar het kan hen wel op weg helpen. En omdat we precies weten wie waar wordt gedraaid, kunnen we exact uitkeren. Buma kan nooit zo nauwkeurig verdelen als wij.’

Reageer op dit artikel