nieuws

Hoop in cafés verandert na finale in teleurstelling

Café

Uitbundig en in oranje gehuld trokken Nederlanders zondag de straten op, vol verwachting en hoop voor de WK-finalewedstrijd tegen Spanje. Op pleinen en in cafés keek Nederland massaal naar de wedstrijd en ook in het buitenland zochten Hollanders elkaar op om samen het Nederlands elftal te zien winnen. Maar dat liep anders: de hoop op de wereldbeker werd Nederland hardvochtig ontnomen door de treffer van Andres Iniesta voor Spanje.

Hoop in cafés verandert na finale in teleurstelling

De teleurstelling was groot en in het hele land dropen de supporters snel en stilletjes af. Op de meeste plaatsen verliep die aftocht zonder problemen, zo blijkt uit een rondgang langs verschillende politiekorpsen. Volgens politiewoordvoerders in steden als Leiden, Gouda, Alphen, Noordwijk, Katwijk, Goes, Middelburg en Zierikzee was het na afloop betrekkelijk rustig. Vanuit Brabant werd een aantal incidenten gemeld. In Tilburg, Breda en Bergen op Zoom waren veel mensen op de been. ,,Soms was de sfeer grimmig, maar tot grote wanorde heeft dat niet geleid, zei een woordvoerder. In Den Bosch waren een aantal vechtpartijtjes.

In Groningen zijn zowel in de stad als provincie enkele aanhoudingen verricht. In Stadskanaal werden een man en een vrouw aangehouden na een steekincident. In In Drenthe meldde de politie alleen incidenten uit Emmen, Hoogeveen en Meppel. Daar waren zes aanhoudingen.

In de regio Den Haag was het rond middernacht rustig. ,,Er zijn enkele aanhoudingen verricht, maar die zijn op de vingers van een hand te tellen.” Op het Jonckbloetplein, na de halve finale nog het toneel van relletjes, stonden rond middernacht nog honderden mensen. De politie moest later alsnog optreden om ,,een groepje hardnekkige lui te bewegen toch naar huis te gaan”, aldus een woordvoerster.

De politie in Utrecht arresteerde ongeveer twintig mensen. Op de Neude was het even onrustig. Verder bleef het rustig in de stad. In Limburg hebben zich enkele opstootjes en vechtpartijen voorgedaan. Met name in Maastricht, Sittard, Venlo en Venray was het soms onrustig.

In Madrid was de teleurstelling bij de Hollanders ook groot. In een café met een Hollandse eigenaar keken ongeveer zeventig Nederlanders naar de WK-finale. Na afloop was het ,,goed balen”, aldus voetbalfan Sander Asma vanuit het café. ,,Alle Spanjaarden staan nu te springen. Veel Oranjefans hebben hun oranje shirt uitgetrokken en iets anders aangedaan. Straks moeten we nog naar huis, hopelijk gaat dat goed.”

Op het Spaanse eiland Ibiza keek een grote groep Nederlanders in het Hollandse café Pio van Jos en Bianca. Net als in veel andere steden reden er ook op Ibiza veel feestende Spanjaarden in auto’s rond met vlaggen. De meeste kroegen zaten stampvol met juichende Spanjaarden.

In de wijk Poble Espanyol in Barcelona waren zondagavond honderden Nederlanders bij elkaar gekomen om de wedstrijd te kijken. De teleurstelling na het laatste fluitsignaal was groot. ,,Het was echt een anticlimax”, zei Amarins van der Sluis, die daar aanwezig was.

Reageer op dit artikel