nieuws

Veel waarschuwingen tijdens Vierdaagse

Café

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) deelde tijdens de Nijmeegse Vierdaagse twee boetes en zestig waarschuwingen uit. Veel waarschuwingen hadden te maken met het bewaren van producten buiten de koeling.

Veel waarschuwingen tijdens Vierdaagse

De meeste overtredingen werden geconstateerd op de eerste dagen van de vierdaagse, in de binnenstad en langs de wandelroute. Fouten zaten in de bewaartemperatuur: bederfelijk eten zoals snacks en salades werden bewaard boven de zeven graden Celsius. Soms werden zelfs temperaturen tussen de vijfentwintig en dertig graden gemeten.

Ondernemers kregen hiervoor een schriftelijke waarschuwing en het verzoek om de etenswaren te vernietigen. Als dat bij een latere herinspectie op die dag niet was gebeurd, kreeg de ondernemer een boete. Dit was twee keer nodig.

Hygiëneproblemen

Behalve voor te hoge temperaturen gaf de nVWA ook waarschuwingen voor het niet registreren van temperaturen, voor slechte hygiëne en onvoldoende schoon gereedschap.

Onwetendheid

Veel ondernemers waren niet op de hoogte van de regels. Tijdens de eerste inspectie werd de nodige informatie verstrekt en kondigde de inspecteurs een nieuwe inspectie aan. Dat bleek effectief: de ondernemers verbeterden de fouten en het aantal voedselveiligheidsovertredingen nam gedurende de week af: van 44 procent tijdens de eerste twee inspectiedagen naar zestien procent op woensdag, donderdag en vrijdag.

Alcohol

Controleurs hielden ook toezicht op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Een supermarkt en een café kregen een boete voor het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Het café verkocht ook nog eens sterke drank aan jongeren onder de achttien. Die boetes kunnen oplopen tot 3600 euro.

Polsbandjes

De alcoholregels werden over het algemeen goed nageleefd in Nijmegen. Volgens de nVWA komt dit mede dankzij een regionaal project van polsbandjes. Jongeren die aantonen dat ze oud genoeg zijn, krijgen een polsbandje waarmee ze kunnen bewijzen dat ze alcohol mogen kopen.

Op illegale verkoop van alcohol controleerde de nVWA streng: vijf keer moest de organisatie een maatregel treffen voor het verkopen van alcohol zonder verguninng.

Reageer op dit artikel