nieuws

Gemengde gevoelens over Unesco notering

Café

Het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau (ATCB) zegt dat Amsterdam zich op kan maken voor extra toeristen. Maar actiegroep Ai!LoveAmsterdam is bang dat Amsterdam een slaapstad wordt dankzij de plaatsing van de grachtengordel op de wereldranglijst.

Gemengde gevoelens over Unesco notering

Ai!LoveAmsterdam is bang dat een plek op de wereldranglijst leidt tot meer regelgeving. De actiegroep vecht al een poos tegen ‘vertrutting’ in de stad.

Marko van Kampen, oprichter van de actiegroep, heeft kritiek op het besluit: ‘Heel Amsterdam kraait nu victorie, maar wat moeten we eigenlijk met zo’n erkenning? Komen er wel meer toeristen? En hoe past de lijst van Unesco in de langetermijnvisie van Amsterdam? De stad kan hiermee een verkeerd signaal afgeven door zichzelf nu als slaapstad te profileren, net als Brugge en Salxburg.’

ATCB is het er niet mee eens. Volgens een woordvoerder is de plaatsing op de werelderfgoedlijst ‘goed nieuws’ voor het toerisme in Amsterdam en het imago van Amsterdam. ‘De stad spreekt er nieuwe toeristen mee aan, die echt voor de cultuur komen in plaats van de coffeeshops en de Wallen.’ Hoeveel nieuwe toeristen er komen is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder.

In de nacht van zaterdag op zondag maakte de Unesco de beslissing bekend om de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst te zetten. Nederland droeg de grachtengordel begin 2009 voor. De grachtengordel is nu het negende werelderfgoed in Nederland. Eerder kregen de Waddenzee, Rietveld Schröderhuis, de Molens van Kinderdijk en het voormalige eiland Schokland al een plekje.

Reageer op dit artikel