nieuws

‘Kooistra-kroegen in Groningen niet dicht

Café

De met ontruiming bedreigde kroegen in de binnenstad van Groningen gaan als het aan Heineken ligt niet dicht. De bierbrouwer eist voor de rechter weliswaar de ontruiming, maar is niet van de plan de kroegen ook daadwerkelijk te sluiten. De brouwer wil het vonnis gebruiken om nieuwe onderhandelingen te starten met de pachters.

‘Kooistra-kroegen in Groningen niet dicht

Voor de rechtbank in Groningen dient vrijdag een kort geding van Heineken Nederland BV tegen Gouden Kooi BV, een van de bedrijven uit het voormalige imperium van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Heineken eist de ontruiming van negentien horecagelegenheden in het uitgaansgebied van Groningen omdat er ruim vijf miljoen euro aan huurachterstand is, maar laat via een woordvoerder weten het vonnis slechts te gebruiken om de oude BV van Kooistra uit de relatie met de pachters te halen.

Heineken huurde in het verleden de horecapanden van Kooistra en deed vervolgens via Gouden Kooi BV zaken met de kroegbazen. Volgens Heineken is ergens in dit traject iets niet goed gegaan en is het nu zaak de relatie met de pachters op een betere manier te regelen.

Een woordvoerder van Heineken ziet de rechtszaak van vrijdag als ‘een administratieve handeling’. Het vonnis is nodig om aan te tonen dat Gouden Kooi BV de verplichtingen niet nakomt.

Hij meent dat de angel nu uit het conflict is en zegt dat er inmiddels ‘constructieve gesprekken’ worden gevoerd met de pachters. Heineken eist naast de ontruiming 5 miljoen euro aan achterstallige huur.

Reageer op dit artikel