nieuws

FNV pleit voor volledig rookverbod horeca

Café

De versoepeling van het rookverbod leidt tot rechtsongelijkheid van tienduizenden werknemers in de cafésector. Dit stelt Ben Francooy, voorzitter van de Horecabond FNV. De vakbond pleit dan ook voor een volledig rookverbod voor de gehele bedrijfstak horeca.

FNV pleit voor volledig rookverbod horeca

In horecabedrijven die het rookverbod niet naleven, worden volgens de FNV vijftigduizend werknemers acht uur per dag blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van het inademen van tabaksrook.

‘Dit is in strijd met de wet waarin is bepaald dat iedere werknemer recht heeft op een rookvrije werkplek,’ aldus Francooy in een toelichting.

Overtreders rookverbod

Uit cijfers van de VWA blijkt dat in 51 procent van de cafés en discotheken weer wordt gerookt. De drankensector, discotheken en cafés, bestaat uit ongeveer 17.500 bedrijven waar in totaal ongeveer honderdduizend mensen werken. Als in de helft van de bedrijven wordt gerookt, betekent dit dat zo’n vijftigduizend werknemers worden blootgesteld aan tabaksrook.

De werknemer bevindt zich niet in de positie om een rookvrije werkplek af te dwingen omdat de werkgever bepaalt wat er het bedrijf wel of niet wordt toegestaan. De FNV is van mening dat de overheid moet zorgen voor handhaving van het rookbeleid. ‘Maar klaarblijkelijk is de overheid niet in staat om de regels te handhaven, ondernemers leggen de regels openlijk naast zich neer.’

Reageer op dit artikel