nieuws

Kasteleins Breda willen bierglas behouden

Café

Breda overweegt horecaondernemers te verplichten om alleen nog maar veiligheidsglazen of hard plastic glazen te gebruiken. Kroegbazen voelen hier echter niets voor.

Kasteleins Breda willen bierglas behouden

Een mooi speciaalbier hoort in een mooi glas. Dat is essentieel voor de smaakbeleving is de mening van de kasteleins. ‘Drink maar eens een mooie trappist uit een diep bord. Dat smaakt nergens naar,’ meent Mikel de Jongh van biercafé De Beyerd in Breda.

De roep om veiligheidsglas is ontstaan na een aantal ernstige geweldsincidenten. Zo sneed een tiener de neus van een andere tiener af met een gebroken glas. De jongen raakte zwaar verminkt.

Lenny Sinke van Natte Horeca Nederland vindt dat de verantwoordelijkheid bij de verkeerde partij wordt neergelegd. ‘De agressie moet worden aangepakt, niet de glazen van de kastelein,’ zo zegt ze in BN De Stem. ‘De horeca kan op andere manieren haar verantwoordelijkheid nemen om geweld tegen te gaan. Zoals niet schenken aan jongeren onder de 16 en stoppen met tappen als mensen te dronken worden.’

Volgens Heineken is er nauwelijks vraag naar veiligheidsglas. ‘De meeste ondernemers zien de noodzaak niet zo. Daarbij kost z’n glas anderhalf keer zo veel als een normaal glas. Ook dat zal een rol spelen.’

Vorige week nog stelde de burgemeester van Maastricht voor om echte glazen tijdens carnaval 2011 te verbieden. Na veel protest van carnavalsverenigingen en horecaondernemers besloot hij om dit voorstel in ieder geval voor komend carnaval in te trekken.

Reageer op dit artikel