nieuws

Ook minder alcohol in Nederlands bier

Café

Bierbrouwer Heineken verlaagt het alcoholpercentage van één van zijn Britse biermerken met 1 procentpunt. Ook overweegt de brouwer een verlaging van andere merken. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) zou een dergelijke maatregel tegen drankmisbruik ook in Nederland moeten worden ingevoerd.

Ook minder alcohol in Nederlands bier

‘Daar is winst op te behalen. Minder alcohol veroorzaakt minder schade’, zegt Esther van den Wildenberg van STAP. Ze denkt niet dat de Britten nu meer gaan drinken om hetzelfde effect te krijgen. ‘Op een gegeven moment kan je lichaam al dat vocht niet meer aan. Ongemerkt krijg je dus minder alcohol binnen.’

Tegelijkertijd is STAP kritisch: ‘Hiermee worden wel echt heikele punten zoals prijsverhoging en accijnsverhoging omzeild.’

Volgens een woordvoerder van Heineken International is het verlagen van het alcoholpercentage een heel effectieve manier om de alcoholconsumptie te verminderen. In Nederland is er echter nog geen sprake van.

Barmedewerkers

‘We willen mensen duidelijk maken dat het niet stoer is om te veel te drinken. Daarvoor hebben we speciale bewustwordingskaarten gemaakt waarop signalen staan van alcoholmisbruik. Verder hebben we BOB-teams en verspreiden we voorlichtingsmaterialen onder barmedewerkers’, aldus Heineken-woordvoerder John Paul Schuirink in het Nederlands Dagblad.

Heineken

Volgens STAP kon Heineken in Groot-Brittannië niet anders dan maatregelen nemen. In het land is de alcoholproblematiek groot. Artsenverenigingen en leverartsen springen op de barricaden. De consumptie van alcoholhoudende dranken neemt niet toe, maar de alcoholpercentages wel.

Reageer op dit artikel