nieuws

‘Dinsdag uitsluitsel wijzigingen Drank- en Horecawet

Café

CDA en PvdA steunen onder voorwaarde het kabinetsvoorstel om tieners onder de 16 jaar met alcohol in hun bezit te beboeten. Ze willen echter niet dat een jongere die in de winkel alcohol koopt wordt beboet, een lot dat de zestien-minner wel wacht die in de horeca met alcohol wordt betrapt. Dinsdag wordt er gestemd over de wijzigingen in de Drank- en Horecawet.

‘Dinsdag uitsluitsel wijzigingen Drank- en Horecawet

Dinsdag 21 juni wordt in er Den Haag gestemd over de wetswijziging in de Drank- en Horecawet. Een issue waar politiek Den Haag al acht jaar aan werkt.

Klik hier om het volledige verslag te lezen van de vergadering van deze week. Optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar zien de meeste partijen niet zitten. Ze pleiten voor handhaving van de huidige regels.

kroegbaas

CDa en PvdA leggen dus de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf. ‘Een kroegbaas kan niet alles in de gaten houden,’ nemen ze het op voor de horeca. In de supermarkt is de winkelier wel verantwoordelijk, zo menen de partijen. Eenmaal buiten is de tiener wel weer strafbaar, aldus CDA en PvdA.

Ook de ChristenUnie noemde het woensdag bij het debat in de Tweede Kamer over aanpassing van de drank- en horecawet winst dat de supermarkt de eigen verantwoordelijkheid houdt.

Overmatig alcoholgebruik

Het kabinet wil tieners met alcohol in hun bezit in alle openbare ruimtes voortaan bestraffen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei zich zorgen te maken over het overmatig alcoholgebruik van jongeren. Zij wil dat terugdringen.

De VVD steunt haar, maar geeft aan dat er situaties denkbaar zijn waarin de wet lastig is uit te voeren. Hier moet bij de exacte invulling naar worden gekeken.

Gedoogpartij PVV ziet niks in het voorstel. Fleur Agema (PVV) zegt geen nieuwe wetten te willen als de bestaande al niet goed worden nageleefd. Zij pleit voor meer controle op de huidige regels en vindt dat dit plan de prullenbak in kan.

In de wet krijgen de gemeenten meer bevoegdheden om maatregelen te treffen. Volgens Schippers hebben gemeenten het beste zicht op de lokale problematiek. Met de nieuwe wet hebben zij het toezicht, de handhaving en eventuele sancties zelf in de hand. Bijna alle partijen steunen dit, maar ze vragen zich wel af of het geen alcoholtoerisme uitlokt, waarbij jongeren uit een strenge gemeente uitwijken naar een soepeler buurgemeente.

De door de ChristenUnie gewenste verhoging van de leeftijd voor de verkoop van alcohol (18 in plaats van 16 jaar) kreeg weinig bijval. De meeste partijen pleiten ervoor de huidige regels beter te handhaven. Volgens de ChristenUnie sluit de ene regel de andere niet uit. ‘We kunnen beter handhaven en de leeftijdgrens verhogen.’

Reageer op dit artikel