nieuws

Natte zomer geen ramp voor strandhoreca

Café

Strandtenthouders in Nederland hebben ondanks het slechte weer toch een redelijk seizoen gedraaid, dat niet veel verschilde met dat van vorig jaar. Er kwamen wel minder mensen naar het strand, maar de mensen die kwamen gaven meer geld uit.

Natte zomer geen ramp voor strandhoreca

‘Ook wij hadden een groot drama verwacht, maar alles valt reuze mee’, zegt Stephan van der Stee van de branchevereniging Strand Nederland in dagblad Metro. Midden in de zomer repte de organisatie inderdaad nog van ‘dramatische omstandigheden’, maar deze pakten blijkbaar niet zo slecht uit.

Weinig stranddagen

Volgens het KNMI was deze zomer de natste zomer sinds 1906, maar voor de strandtenten betekende dit niet zozeer een financiële domper. Van der Stee: ‘Dit jaar hebben we niet echt of maar weinig stranddagen gehad. Maar de menen zaten nog steeds op de camping of een bungalowpark. Omdat ze vanwege het slechte weer niet op het strand konden liggen, gingen ze nu naar binnen bij de strandpaviljoens. En dan geef je daar toch meer uit dan als je een dagje alleen maar op het strand ligt. Er waren wel minder mensen, maar ze gaven dus meer uit.’

Slecht seizoen

‘Alleen strandpaviljoens die tien tot vijftien minuten van het openbaar vervoer of een parkeerplaats afliggen hebben een heel slecht seizoen gehad. Maar dit zijn er hooguit vijftig langs de hele Nederlandse kust. En het was trouwens ook voor het eerst dat er zoveel evenementen aan het strand, zoals concerten, in het water vielen.’

Exacte omzetcijfers kon Van der Stee niet prijsgeven.

Reageer op dit artikel