nieuws

Amsterdams krakerscafé Vrankrijk weer open

Café

Vrankrijk in Amsterdam gaat weer open. Het café van het gelijknamige krakersbolwerk heeft daarvoor toch een vergunning gekregen. Begin 2009 werd het bedrijf gesloten, nadat bewakers bezoekers hadden mishandeld.

Amsterdams krakerscafé Vrankrijk weer open

Dat meldt Het Parool. Burgemeester Van der Laan stelt wel een aantal voorwaarden aan de heropening. De belangrijkste is dat alle personen die ten tijde van de mishandeling bij de exploitatie van de bar waren betrokken, daarvan nu worden uitgesloten.

Begin 2009 ging toenmalig burgemeester Cohen over tot sluiting van de bar. Bewakers mishandelden bezoekers, een van hen liep daarbij een schedelbreuk op. Volgens Cohen werkte Vrankrijk het politieonderzoek naar de mishandeling bovendien tegen.

Eerder al ondernam een nieuwe stichting uit de kraakbeweging, Stichting Tweeënveertig, pogingen om het café te heropenen. De gemeente weigerde een vergunning, waarna de krakers in beroep gingen.

Nu wordt de vergunning dus wel verleend. De stichting moet wel een bedrijfsplan opstellen. Het pand waarin Vrankrijk is gevestigd, is een voormalig kraakpand dat in 1992 werd gekocht door de bewoners.

Reageer op dit artikel