nieuws

NHN: ‘Proces CAN leidt tot onnodige onrust

Café

Door het proces van Clean Air Nederland tegen de staat om een rookverbod in de gehele horeca af te dwingen, dreigt een kaalslag onder kleine cafés. Volgens Natte Horeca Nederland kan het niet zo zijn dat een door derden gefinancierde stichting een proces gaat voeren dat veel ondernemers mogelijk de nek om draait.

NHN: ‘Proces CAN leidt tot onnodige onrust

Natte Horeca Nederland (NHN) laat in een schrijven aan Misset Horeca weten dat Clean Air Nederland (CAN) met het proces tegen de staat zorgt voor onrust en mogelijk kaalslag onder de kleine cafés. CAN wil met de zaak een volledig rookverbod in de horeca afdwingen. De zitting begint 30 maart bij de rechtbank in Den Haag.

‘Het kan toch niet zo zijn dat een stichting (financieel afhankelijk van derden) een proces tegen de staat gaat voeren om ondernemers (die hard moeten werken om hun hoofd boven water te houden) alsnog de nek om te draaien?’, vraagt het bestuur van NHN zich af.

Economische ramp dreigt

Volgens NHN gooit CAN de knuppel in het hoenderhok ‘om alsnog een economische, sociale en culturele ramp over de horeca in Nederland af te roepen’. ‘Juist in een fase dat dit onderwerp in een wat rustiger en geaccepteerd vaarwater is terechtgekomen.’

‘Het dringt tot Clean Air Nederland niet door dat de ruimte die de minster aan de kleine cafés heeft gegeven om te blijven bestaan, inderdaad hun voortbestaan mogelijk heeft gemaakt’, staat in het schrijven van het bestuur. ‘En dat ook nog onder moeilijke economische omstandigheden.’

NHN dringt er bij de minister en politiek op aan de huidige wetgeving niet te wijzigen. ‘Het gevolg zou een kaalslag onder de kleine cafés zijn.’

Reageer op dit artikel