nieuws

102 doden in Russische nachtclub

Café

Bij een brand in een groot horecabedrijf in de Russische stad Perm, in de Oeral, 1150 kilometer ten noordoosten van Moskou, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker 102 mensen om het leven gekomen.

102 doden in Russische nachtclub

Daarnaast meldden de plaatselijke hulpdiensten 134 gewonden van wie er bijna tachtig ernstig aan toe zijn. De regionale minister voor Publieke Veiligheid, Igor Orlov, zei zaterdag dat de oorzaak vuurwerk was, dat binnen werd afgestoken en het dak van plastic in vuur en vlam zette.

Er waren bijna 250 mensen in het restaurant, waar de zevende verjaardag van de horecagelegenheid werd gevierd. De politie liet weten dat in strijd met de voorschriften vuurwerk binnen in het etablissement is afgestoken. Het was een speciaal soort ‘koud’ vuurwerk dat normaal minder hitte en rook genereert. Maar het gebruik ervan vergt deskundigheid.

De politie sloot al snel uit dat het inferno het werk is geweest van terroristen. De politie onderzoekt nog wel of het om een ongeluk of om criminele opzet gaat. Ook de nationale regering stelt een onderzoek in naar dit drama, zei een woordvoerder van de Russische premier Vladimir Poetin.

Twee vliegtuigen met speciale uitrustingen om mensen met brandwonden te vervoeren, zijn van Moskou naar Perm gestuurd om ernstig gewonden naar gepecialiseerde hospitaals in Moskou te vervoeren. De meeste slachtoffers bezweken door de sterke rookontwikkeling of werden vertrapt in de menigte die een uitweg zocht.

Reageer op dit artikel