nieuws

Aantal comazuipers stijgt nog steeds

Café

Ook in 2011 nam het aantal comazuipers weer toe. 762 Jongeren met acute alcoholvergiftiging belandden dat jaar in het ziekenhuis, blijkt woensdag uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK). In 2010 ging het om 684 jongeren, in 2007 waren het er nog 297.

Aantal comazuipers stijgt nog steeds

De jongeren zijn ook steeds langer buiten bewustzijn, gemiddeld bijna 3,5 uur. Kinderartsen zien verder dat de comadrinkers, jongens en meisjes, weer wat jonger zijn. Was de gemiddelde leeftijd in 2010 nog 15,6 jaar, een jaar later is dat 15,3 jaar. In 2011 werden enkele 11-jarige kinderen opgenomen, maar de jongste was een jongen van 10 jaar.

Een dieptepunt, vindt Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hij maakt zich grote zorgen. ‘Uit deze cijfers blijkt dat het probleem nog steeds niet is getackeld. Het wachten is tot de eerste dode valt’.

Van de jongeren die in het ziekenhuis zijn opgenomen, komen de meesten uit traditionele gezinnen en hebben ze een Nederlandse achtergrond. Bijna één op de 5 zit op het vwo en bijna 80 procent is nog nooit blijven zitten op de middelbare school.

De provincie Noord-Holland telde de meeste (251) jongeren die veel te veel alcohol dronken en in het ziekenhuis belandden. In Drenthe waren dat er 20. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vermoedt dat de regionale verschillen voor een deel komen door minder registratie.

Reageer op dit artikel