nieuws

Advocaten Dudok: Justitie draaft door

Café

De advocaten die de directeuren van het Rotterdamse horecaconcern Dudok verdedigen, vinden dat justitie doordraaft in haar eis tegen hun cliënten. Dat zeiden ze woensdag voor het gerechtshof in Den Bosch.

Advocaten Dudok: Justitie draaft door

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dinsdag in hoger beroep tegen de directeuren onvoorwaardelijke celstraffen tot vier maanden en taakstraffen van 240 uur wegens grootschalige loon- en omzetbelastingfraude. Ook werden boetes tot 50.000 euro geëist.

Na de inval van justitie in 2004 heeft Dudok volgens de raadslieden volledig met het frauduleuze verleden gebroken.

De bedrijven die deel uitmaken van het concern, zijn gereorganiseerd. Zo is een nieuw, fraudebestendig kassasysteem in gebruik en worden roosters en urenregistratie nauwgezet bijgehouden en bewaard, zodat sjoemelen niet meer mogelijk is, aldus de advocaten.

De rechtbank veroordeelde de vier directeuren vorig jaar tot voorwaardelijke celstraffen, boetes en taakstraffen. Als de directie nu alsnog de cel in moet, zal dat volgens de verdediging nadelige gevolgen hebben voor het concern.

Dat het OM de Dudok-holding als criminele organisatie bestempelt, steekt de betrokkenen. Volgens raadsman B. van Eijck hadden de directeuren niet de intentie zichzelf te verrijken, maar lag de oorzaak van de fraude in al langer bestaande gebruiken in de horecabranche. Wie de lonen niet (deels) zwart uitbetaalt, zou nauwelijks aan personeel kunnen komen.

Al voor de inval door de fiscus in 2004 was volgens de raadsmannen een begin gemaakt met het op orde krijgen van de interne bedrijfsvoering. De directeuren hebben het bedrag dat ze met de fraude hebben verdiend, inmiddels betaald aan de staat.

Het viertal zou volgens justitie van 2000 tot en met 2003 grootschalige loon- en omzetbelastingfraude hebben gepleegd. Ze gaven te lage omzetten op en betaalden personeel zwart uit. Daarmee streken ze volgens de advocaat-generaal ruim 2 miljoen euro aan niet-betaalde belastingen en premies op.

De zaak kwam aan het rollen toen twee medewerkers van Dudok de belastingdienst tipten. Justitie doorzocht in januari 2004 de vestigingen van Dudok en enkele woningen. Bij dat onderzoek werden meerdere mensen aangehouden.

In het hoger beroep dat deze week speelt, is vrijdag nog een zitting. Op 15 februari hebben de verdachten waarschijnlijk het laatste woord.

Reageer op dit artikel