nieuws

Akkoord over opsplitsing Foster’s

Café

Aandeelhouders van het Australische drankenconcern Foster’s zijn bijna unaniem akkoord gegaan met opsplitsing van de onderneming. Dat betekent dat de bier- en wijndivisie van de onderneming hun eigen weg gaan.

Akkoord over opsplitsing Foster’s

Slechts 0,3 procent van de stemmen van aandeelhouders waren tegen het plan, dat met een minimale meerderheid van 75 procent moest worden aangenomen. Voor iedere drie aandelen Fosters ontvangen de aandeelhouders één aandeel in Treasury Wine Estates, de naam van de wijndivisie die een eigen notering krijgt aan de beurs in Sydney. De formele splitsing van de onderneming zal waarschijnlijk op 20 mei een feit zijn.

Sterke Australische dollar

Treasury is na hetAmerikaanse Constellation Brands de nummer twee op de wereldwijde wijnmarkt met merken als Wolf Blass, Penfolds en Beringer. Het bedrijf heeft echter veel last van het grote aanbod aan druiven, de sterke Australische dollar en felle concurrentie op de wereldwijde wijnmarkt. Mogelijke kopers kregen de afgelopen periode nul op het rekest, volgens de commissarissen zorgt opsplitsing van het bedrijf voor de beste waarde van de aandeelhouders.

Zelfstandige toekomst

Veel marktwatchers rekenen erop dat de grote wereldwijde bierconcerns hun ogen zullen laten vallen op de bierdivisie. Onder meer SABMiller en Asahi Breweries worden genoemd als mogelijke kopers. De voorzitter van de raad van commissarissen David Crawford is echter overtuigd van een zelfstandige toekomst voor het bedrijf dat op de thuismarkt een marktaandeel van zo’n 50 procent heeft. Ook voor de wijndivisie zal zodra de splitsing gerealiseerd is, veel interesse bestaan.

Reageer op dit artikel