nieuws

Alcoholverbod Rotterdam blijft gehandhaafd

Café

Het alcoholverbod rond de tweede bekerfinalewedstrijd in De Kuip in Rotterdam tussen Feyenoord en Ajax blijft gehandhaafd.

Alcoholverbod Rotterdam blijft gehandhaafd

Dat heeft donderdag de kortgedingrechter besloten. Het verbod geldt in het centrum van de stad en in een gebied rondom het stadion.

Het kort geding was aangespannen door horecaondernemers in Rotterdam. Die vonden dat burgemeester Ahmed Aboutaleb een te lichtvaardig besluit had genomen door grote delen van de stad voor enkele uren droog te leggen. Daardoor zou de horeca in deze gebieden onnodig inkomsten derven, stelden de ondernemers.

Aboutaleb is blij met het besluit van de rechter, zei hij desgevraagd. ,,Ik ben mij ervan bewust dat het harde en ingrijpende maatregelen zijn, maar deze zijn helaas nodig voor de openbare orde en veiligheid van de Rotterdammers.”

Van de rechter mogen twee besloten feestjes, een trouwerij en diner, in het gebied dat vanaf 14.00 uur op slot gaat wel doorgaan. Daar mag wel alcohol worden geschonken. Voorzitter Frank Roolaart van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Rotterdam, stelde dat donderdag vermoedelijk veel horecazaken in Rotterdam dicht zijn omdat niemand zit te wachten op terrasstoelen door de ruiten.

Het alcoholverbod in het centrum en het gebied in deelgemeente Feijenoord rond voetbalstadion De Kuip geldt van twee uur ’s middags tot middernacht. Het is een van de strenge maatregelen die Aboutaleb eerder aankondigde om rellen rond de tweede bekerfinale te voorkomen.

In het hart van de stad en rond het stadion worden ook fysieke maatregelen genomen om ongeregeldheden te voorkomen. Naast sluiting van winkels worden gedeelten van het winkelgebied in het centrum afgesloten voor publiek. Bovendien is het hart van de stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie daar preventief mag fouilleren.

De relschoppers die tijdens de eerste wedstrijd Ajax-Feyenoord zijn aangehouden, kregen al een gebiedsontzegging. Dat geldt ook voor de personen die eerder bij een demonstratie bij de Kuip op 15 april werden aangehouden. De zogeheten gebiedsontzegging geldt voor zowel het centrum als de omgeving van het stadion. Het gaat om in totaal 46 relschoppers.

Reageer op dit artikel