nieuws

Amsterdam: alcoholverbod voor minderjarigen

Café

De gemeente Amsterdam wil de verkoop van alle alcohol in winkels aan jongeren onder de achttien jaar verbieden. Dat schrijft burgemeester Job Cohen aan minister Guusje ter Horst in reactie op de drugsnota van het kabinet. Het verbod gaat niet gelden in cafés.

Amsterdam: alcoholverbod voor minderjarigen

Volgens Cohen gaat er veel aandacht uit naar softdrugs, maar is het zeker zo belangrijk aandacht te besteden aan het alcoholgebruik. Op dit moment mogen jongeren vanaf zestien jaar bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt al een leeftijdsgrens van achttien jaar.

Alcoholconsumptie

Het verbod gaat niet gelden in cafés. De reden daarvoor is dat er in de horeca toch enig toezicht is op de alcoholconsumptie.

Amsterdam kan zelf de leeftijdgrens voor alcoholverkoop verhogen. Het kabinet maakte dat eind 2007 mogelijk. Als winkels de regels overtreden, kan de burgemeester ze helemaal droogleggen. Cohen maakt wel een voorbehoud: hij wil eerst weten hoeveel werk de controle van deze maatregel oplevert.

Overmatig drankgebruik onder jongeren wordt de laatste tijd steeds meer als probleem gesignaleerd. Nederlandse vijftien- en zestienjarigen drinken het meest van alle Europese jongeren, bleek uit een dit jaar gepubliceerd onderzoek.

Reageer op dit artikel