nieuws

Amsterdam breidt preventief fouilleren uit

Café

De gemeente Amsterdam breidt haar beleid ‘preventief fouilleren’ wegens succes uit. Op dit moment is zes procent van Amsterdam aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In het centrum gaat het vaak om incidenten met messen in de horeca.

Amsterdam breidt preventief fouilleren uit

In de gebieden waar de politie preventief mag fouilleren, is sinds 2004 sprake van een forse daling van het aantal wapenincidenten. In het centrum is het aantal incidenten gedaald met 36 procent. Daar vindt veel geweld in de horeca plaats.

In Amsterdam Zuidoost wordt vaak een vuurwapen getrokken. Volgens de gemeente is wapengeweld voor een groot deel gerelateerd aan de drugsscene. In het centrum, rond horecagelegenheden worden juist meer messen gebruikt.

Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de Amsterdammers voorstander is van wapencontroles. Dat is iets hoger dan voorgaande jaren. Het aantal tegenstanders is gedaald van 10 naar 8 procent. Van de Amsterdammers heeft driekwart er geen moeite mee zelf te worden gecontroleerd.

Reageer op dit artikel