nieuws

Amsterdam wil café krakersbolwerk sluiten

Café

De gemeente Amsterdam wil het café van krakersbolwerk Vrankrijk sluiten. Zij heeft de beheerders in brieven laten weten van plan te zijn de vergunningen in te trekken, maakte een woordvoerster dinsdag bekend. Vrankrijk heeft twee weken de tijd om bezwaar te maken.

Amsterdam wil café krakersbolwerk sluiten

Reden voor het besluit is een vechtpartij in het pand op 13 september. Medewerkers van het café zouden een bezoeker toen ernstig hebben mishandeld. Ze zouden hem onder meer met een loden pijp op zijn hoofd hebben geslagen. Het slachtoffer raakte zwaargewond: zijn schedel was gebroken en zijn hersenvlies en trommelvlies waren gescheurd.

De gemeente verwijt het de medewerkers dat zij niet zelf de politie hebben gebeld na de knokpartij. Ook zouden zij het slachtoffer aan zijn lot hebben overgelaten. Na een melding van iemand anders vonden agenten de man zwaargewond en bloedend op straat.

Ook weigerde het barpersoneel volgens de hoofdstad mee te werken aan het onderzoek van de politie. Zo mochten agenten in eerste instantie niet het pand binnenkomen. Ook weigerde de leidinggevende de namen van de medewerkers op te geven die op die avond aanwezig waren.

Het slachtoffer heeft verklaard dat hij in elkaar werd geslagen omdat hij met zijn hond naar binnen wilde. De kwestie leidde overigens al tot felle discussies in de Amsterdamse krakersscène. Op de linkse website Indymedia.nl uitten bezoekers de afgelopen tijd felle kritiek op Vrankrijk.

Vrankrijk is een voormalig kraakpand dat door de bewoners in 1992 werd gekocht. In 2002 bedongen de beheerders een regeling met de gemeente over het café. Zij moesten wel de benodigde vergunningen hebben, maar de politie zou niet binnenkomen om bijvoorbeeld te controleren of de kroeg zich aan de sluitingstijden houdt.

Reageer op dit artikel