nieuws

Amsterdamse horeca ziet gat in brandregels

Café

In de Amsterdamse horeca is beroering ontstaan over een uitspraak van de Raad van State. Die heeft bepaald dat het stadsdeel Centrum ten onrechte het maximum aantal bezoekers van een sociëteit heeft beperkt, op grond van de regels over brandveiligheid. Een regen aan schadeclaims van horecaondernemers zou kunnen volgen.

Amsterdamse horeca ziet gat in brandregels

Dat meldt Het Parool. De uitspraak van de Raad van State heeft betrekking op sociëteit De Kring in Amsterdam. De Kring vindt dat de veranderde regelgeving, als gevolg van de cafébrand in Volendam, in Amsterdam strenger is dan in de rest van het land. Hierdoor zijn Amsterdamse horecazaken inkomsten misgelopen omdat ze minder gasten mogen ontvangen.

‘Het gaat om grote bedragen’, stelt Nico Scholten van de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw in Het Parool. Scholten verwacht dat Koninklijk Horeca Nederland de uitspraak aangrijpt om de horecavergunningen in Amsterdam te verruimen. Verder kunnen volgens Scholten horecaondernemers schadeclaims indienen vanwege jarenlange inkomstenderving.

Een woordvoerder van het stadsdeel Centrum stelt dat de uitspraak van de Raad van State niets te maken heeft met het verlenen van vergunningen. ‘Wij hebben volgens de rechter het pand niet voldoende onderzocht. Binnenkort gaan we het pand bezoeken en onderzoeken aan welke eisen het voldoet. De uitspraak heeft daarom geen gevolgen voor andere vergunningen’, aldus een woordvoerder in Het Parool.

Zie ook:
Horeca bitter over gerechtelijke uitspraak

Reageer op dit artikel