nieuws

Amsterdamse raad wil staand drinken op terras

Café

Staand drinken op het terras van cafés in Amsterdam moet mogelijk worden. De Amsterdamse gemeenteraad nam woensdag een motie hierover van de PvdA en GroenLinks aan. In de gemeentelijke regels staat nu nog dat cafébezoekers alleen maar een biertje mogen drinken op een terras als ze zitten.

Amsterdamse raad wil staand drinken op terras

Volgens de indieners van het voorstel moet staand drinken in principe kunnen, omdat dat niet per se tot extra overlast voor omwonenden leidt. De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en wethouders wel op om regels te ontwikkelen die voorkomen dat mensen buiten het terras gaan staan en geluidsoverlast veroorzaken.

In de motie staat ook dat de gemeente in woongebieden ,,maatwerk” moet kunnen leveren, ofwel met speciale regels mag komen. Dat kan volgens PvdA-fractievoorzitter Manon van de Garde bijvoorbeeld inhouden dat het in bepaalde buurten na een bepaald tijdstip niet meer is toegestaan om met een biertje in de hand op een terras te staan.

Het verbod op staand drinken veroorzaakte de afgelopen tijd de nodige ophef in Amsterdam. Tegenstanders van deze regel spraken van ‘vertrutting’. Het leidde tot de oprichting van een heuse actiegroep, Ai!LoveAmsterdam, en enkele demonstraties.

Overigens is het in het kader van het rookverbod in de horeca wel toegestaan om staand een sigaret te roken op een terras.

Reageer op dit artikel