Balkenende bezoekt drankkeet

Balkenende bezoekt drankkeet

Tijdens zijn werkbezoek aan Overijssel heeft premier Jan Peter Balkenende 'een buitengewoon genoeglijk uur' doorgebracht met jongeren in een zogeheten drankkeet. Het was zijn eerste bezoek aan een keet, zei hij.

De premier sprak dinsdag en woensdag met jongeren en medewerkers van het Openbaar Ministerie, gemeente en politie over drankgebruik onder jongeren. Hij maakt zich zorgen, zei hij woensdag na een besloten bezoek aan een taakstrafproject in de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle.

‘Een van de lastige dingen in dit land is het vooraf indrinken. Er is een hele cultuur ontstaan in het uitgaansleven dat alles laat begint. De vraag is of je niet eerder kunt beginnen’, aldus de premier.

Alcoholcarrière

Balkenende bezocht eerst een jongerenproject in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waarna hij in Zwolle luisterde naar de aanpak van drankproblemen bij jongeren.

Uit gesprekken met deskundigen hoorde de premier dat de 'alcoholcarrière' van de jeugd gemiddeld op een leeftijd tussen de 11 en 12 jaar begint. ‘Dat is veel te jong’. Jongeren in Zwartsluis spraken hem dinsdagavond in de keet bij.

De premier dronk gezellig een biertje mee. Een ander beeld van drankketen heeft hij niet direct gekregen. ‘Deze jongeren gaan goed om met alcohol en doen zelfs vrijwilligerswerk voor een kerk in Polen. Maar er zijn ook keten waar de politie niet binnenkomt.’