nieuws

Banjaard in Zeeland schoonste strandtent

Café

Het strandpaviljoen de Banjaard in het Zeeuwse Kamperland is de schoonste strandtent van Nederland. Dit jaar werd deze consumentenverkiezing voor het eerst gehouden. Tienduizend mensen brachten hun stem uit op de website schoonstestrand.nl.

Banjaard in Zeeland schoonste strandtent

Ook schoon, maar nog net niet zo schoon als de Banjaard, is het bij Paviljoen 19 uit Zandvoort. Het Gorsje in Ouddorp is als derde geëindigd. De Banjaard kreeg een 10- van het publiek, de nummers twee en drie een dikke negen.

Kilometers lopen

Jos van Halst is eigenaar van Strandpaviljoen de Banjaard, dat hij in 1970 op 14-jarige leeftijd samen met zijn vader is begonnen. ‘Het is hier schoner dan vroeger. In het begin stuurde ik aan het eind van de dag nog wel ’s kinderen met een vuilniszak op pad om zwerfafval te verzamelen. Dan kregen ze een ijsje voor een volle zak. Tegenwoordig moeten ze kilometers lopen voordat er een beetje zwerfafval in zit.’

Schone horeca

Wat de Banjaard allemaal doet om schoon te blijven? ‘Jongeren die lege blikjes laten slingeren vragen deze op te ruimen. Genoeg vuilnisbakken neerzetten met zakken die bestand zijn tegen de snavels van stormvogels. En volle zakken direct vervangen zodat er nooit overlopende afvalbakken zijn.’

De verkiezing is een initiatief van Stichting Nederland Schoon en StrandNederland.nl en werd dit jaar voor het eerst georganiseerd.

Reageer op dit artikel