nieuws

Bar Oldenhof maakt banklening overbodig

Café

Bar Oldenhof in Amsterdam is naar eigen zeggen de eerste horecazaak in Nederland die geheel gefinancierd is door crowdfunding. 75 particulieren en bedrijven steken samen een ton in het bedrijf. Een lening van de bank is nu overbodig.

Bar Oldenhof maakt banklening overbodig

Bar Oldenhof gaat in april open. Ondernemer Dwight Oldenhof vond de investeerders via het online platform CrouwAboutNow.nl. Met een minimale investering van 10 euro kon je via deze site medeoprichter worden van Bar Oldenhof. ‘Ik was op zoek naar 25.000 euro. Dat werd uiteindelijk een ton.’

Ook familie en vrienden

Oldenhof vertelt dat een goede kennis van hem het idee voor crowdfunding opperde. Ik dacht waarom niet? Banken staan natuurlijk ook niet te springen om in de horeca te investeren. En het idee op zich is niet nieuw, maar met social media is je bereik veel groter. En natuurlijk begint het met familie en vrienden, maar dat houdt een keer op bij 20 tot 30 procent van je behoefte. Daarna komen de ‘wildvreemden.’ Om zijn actie onder de aandacht te brengen verspreidde Oldenhof ook 5.000 flyers in de wijk.

Rendement 5,33 procent

Mensen die meer dan 250 euro investeren krijgen bij de bar drie jaar lang voorrang bij het reserveren van een tafel, 20 procent korting op de dranken en worden daarnaast als eerste uitgenodigd voor speciale evenementen. Ook krijgen ze naar maximaal drie jaar hun geld terug met een rendement van 5,33 procent per jaar.

Dwight Oldenhof (31) komt van de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Hij koos voor deze methode om gasten aan zich te binden. ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Investeerders krijgen het idee dat ze de bar mede mogelijk maken en dit zorgt voor commitment. Ik hoop dat dit zich vertaalt in frequenter bezoek van diezelfde investeerders. Ze willen uiteraard dat het goed gaat met de ondernemer en willen tegelijkertijd zien waar hun geld aan is besteed.’

Laat op de avond

‘Via de site CrouwdAboutNow heb ik 67 investeerders gevonden die samen 25.000 euro opbrengen. Daarnaast nam een flink aantal mensen contact met me op die aangaven extra te willen investeren,’ zegt de jonge horecaondernemer.

Bar Oldenhof aan de Elandsgracht 84 in de Amsterdamse Jordaan gaat in april open. Het wordt een concept voor ‘later op de avond. Drinken met een kleine kaart. Je gaat een beetje terug in de tijd achter zwart velours gordijnen met zachte muziek en goed geklede bediening.’

Reageer op dit artikel