nieuws

Bavaria-babes op vrije voeten

Café

Met een bos bloemen en een paspoort in de hand poseerden twee blonde vrouwen uit Nederland dinsdag even na 11.00 uur op de trappen van het gerechtsgebouw aan de Foxstreet in Johannesburg. Ze lachten naar tientallen fotografen en cameralieden. Het duo oogde vooral opgelucht. De aanklacht tegen hen was zojuist ingetrokken. De angst voor een gevangenisstraf van maximaal zes maanden was voorbij.

Bavaria-babes op vrije voeten

De twee werden vorige week woensdagochtend op hun hotelkamer aangehouden. De openbare aanklager van het gerechtshof beschuldigde de vrouwen een paar uur later van het ontplooien van commerciële activiteiten tijdens het eerste WK-duel van het Nederlands elftal met Denemarken. Het duo trok samen met 34 andere meisjes in oranje jurkjes, voorzien van een klein labeltje van het biermerk Bavaria, de aandacht van de verzamelde media. Dat is verboden omdat Budweiser de hoofdsponsor van de mondiale eindronde is.

De Nederlandse vrouwen, 29 en 30 jaar oud, werden op borgtocht vrijgelaten en moesten hun paspoort inleveren. Bavaria betaalde de borgsom van in totaal ruim 2000 euro. De aanklager achtte bewezen dat het biermerk voor de reis- en verblijfkosten van het tweetal opdraaide. De Nederlandse ambassade probeerde de afgelopen dagen te bemiddelen tussen Bavaria en FIFA. Dat leverde tot dinsdag 9.00 uur, toen de rechtszaak moest beginnen, niet het gewenste resultaat op.

De rechtszaak werd op het allerlaatste moment met twee uur uitgesteld omdat advocaten van de FIFA en Bavaria toch weer in gesprek raakten. Tientallen journalisten zagen de Nederlandse vrouwen om 11.00 uur met een glimlach de rechtszaal binnenkomen. Even later maakte de aanklager bekend dat de aanklacht op last van de staat Zuid-Afrika was ingetrokken.

Een woordvoerder van de openbare aanklager bevestigde dat FIFA en Bavaria een schikking hadden getroffen. ‘Het is niet aan mij om bekend te maken of er geld is betaald’, benadrukte hij. ‘In zulke gevallen worden bovendien ook zelden bedragen bekendgemaakt’, aldus de woordvoerder. ‘Dat zou mensen op verkeerde gedachten kunnen brengen. Want laten we duidelijk zijn. Deze vrouwen hebben de wet overtreden.’

Nadat de aanklacht was ingetrokken, poseerden de opgeluchte vrouwen even voor de verzamelde media. Ze hielden een bos bloemen in de hand en waren ook weer in het bezit van een paspoort. Ze lieten zich niet interviewen en verdwenen razendsnel in een bestelbus. De media, van wie ze vorige week nog de aandacht wilden trekken, bleven achter.

Reageer op dit artikel