nieuws

‘Bavaria hoeft naam niet te wijzigen

Café

Brouwerij Bavaria in het Brabantse Lieshout hoeft haar naam waarschijnlijk niet te wijzigen. Advocaat-generaal Jan Mazak heeft dat althans donderdag geadviseerd aan het Europees Hof van Justitie.

‘Bavaria hoeft naam niet te wijzigen

Over de naam Bavaria had de brouwersbond van de Duitse deelstaat Beieren een proces aangespannen. Die bond claimde het alleenrecht op de naam Bavaria. Een EU-besluit uit 2001 reserveert de naam voor bier uit Beieren.

Maar Mazak stelt dat de EU-bescherming uit 2001 niet geldt voor bestaande biermerken. De Nederlandse brouwerij voert de naam Bavaria al sinds 1930.

De rechters van het Hof van Justitie volgen doorgaans de adviezen van de advocaat-generaal. Europarlementslid Toine Manders (VVD) is verheugd. ‘De EU-bescherming van de naam is niet bedoeld om bestaande biermerken uit de markt te drukken’, zegt de oud-advocaat, die meent dat de zaak al veel te lang voorduurt.

Reageer op dit artikel