nieuws

Beleggers blijven investeren in whisky

Café

In een periode dat investeerders het niet moeten hebben van de rendementen op de ‘gewone’ effectenbeurs, floreert de handel in whisky. Elf maanden na de lancering van de World Whisky Index is het gemiddelde rendement van de index uitgekomen op 26,2 procent.

Beleggers blijven investeren in whisky

Dat maakte de initiatiefnemer van de whiskyindex, The Whisky Talker, donderdag bekend. Sinds de start is er voor ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd via de internetbeurs voor handel in het Schotse vocht.

Vooral de single malt whisky boert goed. De absolute uitschieter is de dertig jaar oude Bowmore, die een rendement behaalde van bijna 140 procent. Er zijn ook dalers. De Glengoyne en de Convalmore daalden respectievelijk 22 en 27 procent in waarde.

Onafhankelijke beheerder

Investeerders uit de hele wereld kunnen via de whisky-index een portefeuille samenstellen en ermee handelen. De fles verandert van eigenaar zodra de vraagprijs wordt geboden die de eigenaar vaststelt.

Whiskyliefhebbers die thuis speciale whisky’s in de kast hebben staan, kunnen ook handelen op de index. Ze moeten hun flessen dan overdragen aan een onafhankelijke beheerder.

Bij de introductie van de index waarschuwde directeur Michel Kappen van The Whisky Talker er op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. ‘Maar ook al stijgt de waarde van de whisky niet, dan heb je altijd nog een heerlijke fles om leeg te drinken.’

Reageer op dit artikel