nieuws

BEM in de clinch met Westland

Café

Horecawaakhond BEM (Bureau Eerlijke Mededinging) is woedend op de Zuidhollandse gemeente Westland. De gemeente pakt de aanwezige drankhokken veel te zacht aan, en doet intussen valse beloften aldus de BEM. Westland hoopt juist even van BEM af te zijn.

BEM in de clinch met Westland

Uit een recent overleg tussen de gemeente en de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zou volgens de gemeente zijn gekomen dat de BEM de rest van het jaar geen rechtzaken meer aanspant tegen Westland over illegale hokken.

De gemeente wordt al jaren juridisch bestookt door het BEM, maar nu zijn KHN en de gemeente overeengekomen dat ze de komende maanden de problemen rond de Westlandse hokken onderling proberen op te lossen, meldt het Algemeen Dagblad (AD).

De Westlandse burgemeester Van der Tak noemt de overeenkomst fantastisch. ‘In het overleg met de Westlandse horeca heb ik ze gevraagd of het niet verstandiger is om te stoppen met dit gedoe. Als we op dit pad waren doorgegaan had ik ambtenaren moeten inzetten om de hokken op de adressenlijst van de BEM te controleren. Ik wil die energie graag ergens anders insteken.’

‘We hebben als gemeente al zo veel beleid uitgezet’, bepleit Van der Tak in het AD: ‘de alcoholnota, een convenant met ouders over hokken en we steken veel geld in het project Veilig uitgaan dat we samen met de horeca uitvoeren. We doen veel voor de horeca, daar moet ook wat tegenover staan. De horeca heeft die handschoen opgepakt en alle bezwaarschriften ingetrokken.’

Voorzitter Elly Hazewinkel van de Westlandse afdeling van KHN maakte de recente afspraak mondeling met Van der Tak. Hij kan binnenkort rekenen op een schriftelijke bevestiging, zegt ze in het AD. ‘Voorwaarde is onder meer dat de gemeente regels opstelt waaraan hokken moeten voldoen. Wij verwachten van de gemeente dat ze het hokkenbestand controleert op die regels. De burgemeester heeft beloofd dat dit najaar dat beleid al vorm krijgt. Laat duidelijk zijn dat de horeca niets tegen hokken als verlengde huiskamers heeft. We willen enkel dat de grote hokken met grote drankomzetten worden aangepakt.’

BEM-woordvoerder Arjan Hogervorst is woest over de reactie van Van der Tak: ‘Wij schorten helemaal niets op! We hebben alleen gezegd dat we even wachten met zaken tot er duidelijke afspraken gemaakt zijn, en alleen mits de gemeente zelf optreedt. Nu heeft hij het over nieuwe regels opstellen, waarmee de hokken in stand kunnen blijven. Daar gaan wij niet mee akkoord. Van der Tak moet gewoon die hokken gaan sluiten.’

De Westlandse burgemeester laat tegen de verschillende partijen heel verschillende gezichten zien, meent Hogervorst. ‘In de gesprekken met KHN belooft hij op te treden, maar tegen de hokken zegt hij heel wat anders.’

Alleen al in de gemeente Westland staan volgens Hogervorst 200 hokken. ‘Van der Tak heeft gezegd dat 190 van die 200 zich geen zorgen hoeven maken. Belachelijk. Als dat zo is, gaan wij gewoon door met procederen.’

Zie meer BEM berichten:

Reageer op dit artikel