nieuws

BEM ontstemd over bierketenplan Staphorst

Café

Het Bureau Eerlijke Mededingingen (BEM!) heeft geen goed woord over voor het plan van de gemeente Staphorst om jongeren een alcoholcursus te geven om zo hun drankketen te kunnen behouden. ‘Het is ronduit schandalig’.

BEM ontstemd over bierketenplan Staphorst

Sinds wanneer ligt Staphorst op een planeet, vraag projectleider Arjan Hogervorst van BEM zich in een eerste reactie af op het alcoholcursusplan van de gemeente Staphorst.

‘Het is ronduit schandalig en morgen gaat er een handhavingsverzoek de deur uit met verwijzing naar recente uitspraken van de Raad van State‘, zo laat Hogervorst de internetredactie van Misset Horeca weten.

Certificaat

In de Overijsselse gemeente staan tussen de vijftig en zestig keten waar jongeren geregeld komen drinken, liet wethouder Henk Hutten woensdag weten, zo bericht het ANP. ‘De jongeren moeten samen met hun ouders een cursus volgen en daarna een casus uitwerken. Bij goed gevolg krijgen ze een certificaat en blijft de keet staan.’

De gemeente wil hiermee bereiken dat jongeren doordrongen worden van de kwalijke gevolgen die alcohol op je lichaam kan hebben, zei de jeugdwethouder. Het voorstel van het college wordt in september in de gemeenteraad besproken.

Brandonveilig

De keten worden momenteel gedoogd. De gemeente gaat de commerciële keten die tegen betaling alcohol verstrekken verbieden. Keten die brandonveilig zijn, gaan eveneens dicht. Ook mogen de jongeren geen overlast veroorzaken.

Wethouder Hutten denkt dat circa 10 procent van de keten dicht moet. ‘Mocht in een keet ontdekt worden dat er jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken, dan verliezen ze hun certificaat.’ Het nieuwe gedoogbeleid wordt later mogelijk ook in de gemeenten Hardenberg, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Dalfsen en Ommen ingevoerd.

Eerdere berichten over BEM

Reageer op dit artikel