nieuws

Bier en Gastronomie Award voor Caruso

Café

Jac Wezenbeek, eigenaar van Proeflokaal Caruso in Roosendaal, is de eerste Nederlandse winnaar van de Bier en Gastronomie Award. Zijn bier en spijs combinaties werden door de jury als de beste beoordeeld.

Bier en Gastronomie Award voor Caruso

De Bier en Gastronomie Award is een initiatief van het Biergenootschap der Lage Landen. Hierin zijn zowel Belgische als Nederlandse brouwers vertegenwoordigd, evenals andere representanten uit de brouwindustrie en enkele bierjournalisten. Met als doelstelling de aandacht voor bier als maaltijdbegeleider te verbeteren werd twee jaar geleden het initiatief genomen voor de Award. In België werd vorig jaar restaurant Den Dyver uit Brugge als winnaar uitgeroepen. De tweede editie is inmiddels in volle gang.

Voor de wedstrijd in Nederland waren drie finalisten. Naast Caruso uit Roosendaal wisten ook De Beyerd uit Breda en restaurant Lieve uit Amsterdam het tot de eindronde te schoppen. De bier- en spijscombinaties die Caruso eigenaar en Meesterschenker Jac Wezenbeek aan de jury voorschotelde werden als het smakelijkst beoordeeld.

De prijs werd uitgereikt tijdens het Pint symposium ‘Bier aan Tafel’ dat afgelopen vrijdag voorafgaand aan het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam plaatsvond.

In zijn dankwoord toonde Wezenbeek zich duidelijk verguld met zijn prijs. ‘Heraut’ Paul Rutten van het Biergenootschap der Lage Landen riep bedrijven die willen meedoen aan de tweede editie van de Bier en Gastronomie Award op zich aan te melden. Dat kan via: www.cbk.nl

De winnende gerechtencombinatie van Caruso:

Vooraf

Vitello Tonato met Zeezuiper van de Scheldebrouwerij. Het zalvende van de tonijn op de fricandeau ging hand in hand met de subtiel zachte rijpe smaak van het bier. Waarschuwing: De kappertjes kunnen dit smaakfestijn bederven

Gedroogde ham met Gordon Gold.

‘Strak droge ham met een prachtig strak droog bier’

Tonijntartaar op oosterse wijze met overjarige Leffe Brune.

‘Het bier gaf een prachtig zoet contrapunt bij het zoute van de soyasaus en de scherpe wasabi. Een feestje’

Hoofd

Stoofpotje van roodbont rund uit Heerle met Westvleteren 8.

‘Bier ging prachtig samen met de stoofpot, maar was te bitter voor de zoete rode kool.’

Toetje

Mousse met Roosendaals Elixer met Dommelsch Oud Bruin.

‘Opvallende en gedurfde keuze voor een ondergewaardeerde Nederlandse biersoort. Het bier was goed qua zoetheid, maar kwam na de Westvleteren 8 wel wat waterig over.’

Reageer op dit artikel