nieuws

Bier goed voor twintigduizend banen

Café

Nederlandse bierbrouwers zijn van groot belang voor de nationale economie. Twintigduizend werknemers zijn afhankelijk van de brouwerijen voor hun baan en de overheid incasseert een miljard euro aan accijnzen en btw.

Bier goed voor twintigduizend banen

Dat staat in een vandaag verschenen rapport van het onderzoeksbureau Ernst & Young. Van de 23,8 miljoen liter die in Nederland wordt geproduceerd wordt 54 procent geëxporteerd. Daarmee is Nederland samen met Duitsland de grootste exporteur van bier ter wereld.

In Nederland zijn 7500 mensen werkzaam bij brouwerijen zelf, terwijl ruim twaalfduizend banen bij toeleveranciers afhankelijk zijn van de brouwerijen. In totaal wordt in Europa voor 125 miljard euro aan bier geconsumeerd. Dat levert overheden 39 miljard euro per jaar op aan heffingen.

In totaal werken 164.000 mensen bij brouwerijen, terwijl 2,6 miljoen mensen bij toeleveranciers werken. De toegevoegde waarde aan de Europese economie bedroeg 58 miljard euro in 2005.

Reageer op dit artikel