nieuws

Bierrapport KHN krijgt vervolg

Café

Het bierrapport ‘Rendement en Relatie’ dat eind 2011 uitkwam en voor veel ophef in de cafésector zorgde, krijgt een vervolg. KHN heeft de opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek. Onderwerp is dit keer het overstapgedrag van cafés als ze wisselen van bierbrouwer.

Bierrapport KHN krijgt vervolg

De conclusie uit het eerste rapport was bikkelhard: Hoe groter de binding met een bierbrouwer, hoe minder de nettowinst van het café.

Verder bleek uit het onderzoek dat 75 procent van de cafés gebonden is aan een bierbrouwer en dat één op de zes panden in eigendom is van de brouwers. Elf procent van de horecabedrijven heeft een geldlening of borgstelling van de brouwer.

Het onderzoek toonde ook aan dat er in de relatie tussen brouwer en ondernemer zaken zijn die een eenvoudige overstap naar een andere brouwer in de wek kunne staan. Volgens KHN reden genoeg voor een vervolgonderzoek.

Het onderzoek betreft alle cafébedrijven in Nederland, ongeacht of zij nu wel of niet zijn overgestapt de afgelopen jaren. Medio 2012 moet het onderzoek klaar zijn en wil KHN weten hoe bewegelijk de horecabiermarkt al dan niet is.

Reageer op dit artikel