nieuws

‘Bierwinst moet naar consument

Café

Zowel Koninklijk Horeca Nederland (KHN) als de Consumentenbond wil dat de miljoenen die de drie grote bierbrouwers in Nederland hebben verdiend met hun illegale prijsafspraken worden teruggegeven aan de consument. De vraag is alleen: hoe?

‘Bierwinst moet naar consument

De bierboete van 274 miljoen euro die Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes in april oplegde aan Heineken, Grolsch en Bavaria is volgens KHN nog niet voldoende, omdat de brouwers volgens berekeningen ruim 400 miljoen euro verdienden door de geheime prijsafspraken.

Vergoeding

KHN eist namens haar leden bovenop de boete nog een schadevergoeding, en heeft die procedures aanhangig gemaakt bij drie Nederlandse rechtbanken. Hoeveel vergoeding ze wil, laat de branchevereniging nog in het midden.

‘Zeker is dat de consument straks minder gaat betalen in horecagelegenheden voor bier’, zegt een woordvoerder van KHN in Trouw.

Dat is niet meer dan terecht, aangezien de prijsverhogingen die de brouwers sinds 1996 hebben doorgevoerd volledig aan de consument is doorberekend, zegt KHN-directeur Jeu Claes in Het Financieele Dagblad.

Prijstransparantie

In 1998 riep de branchevereniging haar leden op de verhoogde inkoopprijs door te berekenen. Zestig procent gaf daar gehoor aan, wat in een gemiddelde bierprijsstijging van 7 procent resulteerde, laat KHN weten.

‘Indirect zijn het de consumenten die hebben betaald’, zegt Claes. ‘We zijn nog op zoek naar een manier waarop het uiteindelijk teruggegeven zou kunnen worden aan de consument.’

Claes zegt dat hij hierover wil overleggen met de brouwers, van wie hij ‘enkele tientallen miljoenen’ eist. De claim draait volgens Claes niet alleen om schadevergoeding voor de hoge prijzen, maar ook om prijstransparantie.

Goedkoper bier

Ook de Consumentenbond wil zich inzetten een deel van het door consumenten teveel betaalde geld terug te halen. ‘Dat is niet makkelijk’, zegt een woordvoerder van de bond. ‘Je kan in Nederland geen klacht indienen in naam van de consument. Juridisch is dat onmogelijk.’

Toch zegt de bond een juridische uitweg te willen vinden, zodat bier in café en supermarkt goedkoper wordt.

Stilzwijgen

De brouwers hullen zich intussen in stilzwijjgen. Alleen Bavaria-topman Peer Swinkels zegt in Trouw dat hij het betruert dat de zaak door Brussel is opgepakt. Hij had het logischer gevonden als de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa zich erover gebogen had. ‘Dit is een puur Nederlandse aangelegenheid’, aldus Swinkels.

Ook maakt hij zich kwaad over de opgelegde boete, maar wil daar inhoudelijk niet op ingaan om niet zijn verdediging prijs te geven.

Reageren

Heeft u suggesties om KHN te helpen met dit probleem? Mail de redactie. Wij sturen alle suggesties door.


» Lees hier alle reacties die tot nu toe zijn binnengekomen

Zie ook:

Reageer op dit artikel