nieuws

Bob drinkt vrolijk mee

Café

De Bewust Onbeschonken Bestuurder (Bob) die tijdens een stapavond nuchter moet blijven om vrienden veilig met de auto naar huis te kunnen brengen, drinkt vaak toch te veel alcohol. Vooral mannelijke chauffeurs kunnen de drank in discotheken niet laten staan.

Bob drinkt vrolijk mee

Dat blijkt uit onderzoeken van de verkeersorganisatie voor jongeren TeamAlert en Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Friesland, schrijft De Telegraaf.

In die provincie bleek bij een proef onder bezoekers van een discotheek in Drachten, dat 42 procent van de mannen die hadden beloofd nuchter te blijven, toch te veel had gedronken. De vrouwelijke Bob’s houden zich beter aan de afspraak: 16 procent had de verleiding niet kunnen weerstaan.

Stempel

‘Het is niet zeker dat al die overtreders ook achter het stuur zijn gestapt’, nuanceert Jan van der Zwaag de cijfers. Regelmatig besluiten zondige Bobs hun alcoholgebruik op te biechten en een taxi te bestellen.

TeamAlert, die de Bob-campagne in Nederland verzorgt, doet overal in het land bij willekeurige discotheken onderzoek. Jongeren die met de auto komen, wordt bij binnenkomst van de club gevraagd mee te werken aan het onderzoek.

De Bob krijgt dan een stempel en mag aan het eind van de avond een blaastest afleggen. In elke disco werken tientallen jongeren vrijwillig mee aan de steekproef.

In Uitgeest deden in februari 119 stappers mee die zeiden niet te drinken: 37 vielen tijdens de blaastest door de mand. Bij een feest in Ahoy lieten in maart 284 jongeren zich stempelen: 56 beoogde chauffeurs hadden toch te veel op.

Bert

Dat de Bob wel eens een slippertje maakt, is algemeen bekend. In het uitgaanscircuit zijn allerlei andere afkortingen bedacht voor zo’n Bob: Beschonken Onder Begeleiding, Ben Ook Bezopen of Bewust Ontzettend Bezopen.

Ook zijn al andere mannennamen toegepast op het fenomeen: Bas: Bewust Aangeschoten Stapper, en Bert: Beschonken En Rijdt Toch.

Reageer op dit artikel