nieuws

Bolle Jan daagt Bolle Jan

Café

Bolle Jan in Amsterdam sleept Bolle Jan in Eersel voor de rechter. Volgens de Amsterdamse meezingkroeg van de familie Froger gaat het ‘exclusieve merk’ Bolle Jan eraan als de Brabantse après-skihut ook die naam draagt.

Bolle Jan daagt Bolle Jan

‘Bolle Jan is een begrip in de horeca. Niet alleen in Amsterdam, want de Bolle Jan-show toert met Nederlandstalige muziek door het land. In Eersel willen ze precies hetzelfde doen’, zegt advocate Meena Kashyap namens café-uitbaatster Nancy Froger in Het Parool.

Het kort geding dient op 28 april, twee dagen voor de opening van Bolle Jan in Eersel. Bedrijfsleider Armand Klerks begrijpt het niet zo. ‘Wij zijn een après-skihut en Bolle Jan is een café. Amsterdam ligt een heel eind van Brabant af.’

In Eersel worden hout en schors tegen de muur gespijkerd, dwarrelt nepsneeuw en hangt ‘van die typische Oostenrijkse zwaaiverlichting’. Personeel zal de gasten ‘entertainen’ op muziek van speciaal opgeleide ‘après-ski-dj’s’.

Chocolade claimen

Klerks: ‘Ik ben één keer in Bolle Jan in Amsterdam geweest. Dit is totaal anders. Bij ons heb je echt het idee op een Oostenrijkse berg te staan.’

Daar komt bij dat Bolle Jan ‘algemene woorden’ zijn, zegt Klerks. ‘Bolle Jan is als naam geregistreerd, maar ik kan melk ook laten vastleggen. Dat zegt niets. Iemand heeft ooit geprobeerd chocolade te claimen, maar dat stond de rechter niet toe.’

Als de Brabantse Bolle Jan, waarin ‘enkele miljoenen’ zijn geïnvesteerd, tot naamswijziging wordt gedwongen, zitten we met een probleem, zegt Klerks. Maar plan B is al bedacht. ‘Wat dacht je van Bolle Jans?’. En plan C, het inhuren van een kastelein die Jan heet en bol is. Klerks: ‘Mijn vader heet Jan en heeft ook een buikje.” Kashyap: ”Al weegt hij 110 kilo. Het mag niet.’

Reageer op dit artikel