nieuws

Bonus voor niet-rokend personeel

Café

Een loonsverhoging zit er dit jaar niet in voor het personeel van café ’t Arendsnest in Amsterdam. Maar de personeelsleden die een contractje ondertekenen waarmee ze beloven niet te roken tijdens de werkuren krijgen een bonus van 4 % op het salaris.

Bonus voor niet-rokend personeel

Het was Peter van der Arend al langere tijd een doorn in het oog. Rokende personeelsleden. De steeds terugkerende rookpauze kost tijd en personeel dat de sigaret oprookt in de deuropening van het café, dat oogt ongastvrij voor binnenkomende gasten.

De eigenaar van twee biercafés in Amsterdam, ’t Arendsnest en de Beer Temple, besloot daarom tot een opvallende maatregel. Wie belooft niet meer te roken tijdens werkuren krijgt een bonus van vier procent op het salaris. ‘Ik heb navraag gedaan bij mijn accountant en die gaf aan dat je als ondernemer een bonus mag geven en deze mag intrekken als niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan.’

Van de zes personeelsleden roken er vier en is één gestopt sinds een half jaar. Volgens Van der Arend aarzelt er nog één om te tekenen, maar gaan de overige rokers wel overstag per 1 januari. Ook de niet-roker moet tekenen om de bonus te kunnen ontvangen. Wie het contract heeft ondertekend en toch ‘betrapt’ wordt met een sigaret kan een boete tegemoet zien die bijvoorbeeld ten goede komt aan het overige personeel. ‘Ik wil er geen geld aan verdienen.’

Reageer op dit artikel