nieuws

Brandbare WK-prullen bedreigen cafés

Café

De WK-prullen die onder meer in cafés zijn opgehangen, zijn bedreigend. Veel vlaggetjes en andere attributen kunnen makkelijk vlam vatten, zo is gebleken. Verder staat vast dat het predikaat ‘brandwerend’ in veel gevallen weinig voorstelt.

Brandbare WK-prullen bedreigen cafés

Winkelketens verkopen gevaarlijke WK-versiering met het predikaat ‘brandvertragend’. Maar de meeste spullen branden als fakkels, zo meldt in brandweer man in het Algemeen Dagblad ,,Plastic vlaggetjes vallen als gloeiend hete druppels naar beneden.’’

De brandweer controleerde afgelopen zondag, toen Oranje in Leipzig tegen Servië-Montenegro aantrad, verschillende horecagelegenheden. De resultaten waren bedroevend. In Zwolle bijvoorbeeld bleek in vijftien van de zeventien bezochte zaken iets mis te zijn. In sommige cafés was brandbaar decoratiemateriaal opgehangen, in andere bleek de nooduitgang geblokkeerd.

In Den Bosch was de situatie niet beter. Zestig kroegen kregen brandweerlui op bezoek. In drie van de vier bedrijven moest er worden opgetreden. ,,Bij carnaval en kerst zorgen ondernemers voor veilige versiering, nu ging het in veel gevallen mis,’’ vertelt brandpreventiemedewerker C. Reitsma.

Reageer op dit artikel