nieuws

Brandcontroles tijdens EK

Café

De brandweer controleert tijdens het EK voetbal de brandveiligheid van oranjeversieringen in cafés. Ook worden de brandblussende middelen en de vluchtwegen onder de loep genomen. De afgelopen dagen heeft de brandweer een begin gemaakt met de inspecties, waarbij cafés volstrekt willekeurig werden bezocht.

Brandcontroles tijdens EK

Bij het overgrote deel is alles dik in orde, maar er zijn uitzonderingen, meldt het Eindhovens Dagblad. Bij drie bezochte cafés in Eindhoven bleken de plastic vlaggetjes niet brandvertragend te werken. Veelal tot verbazing van de cafémedewerkers. ‘We hebben die vlaggetjes bij de Sligro gekocht. Dan verwacht je toch dat het goede kwaliteit is’, zegt Jeroen de Timmerman van café Altstadt.

Vervolgens haalt hij direct zonder morren alle vlaggetjes van het plafond. Bedrijfsleider Fons Aben van café Stratum zegt dat hij de vlaggenlijnen zelfs geïmpregneerd heeft. Medewerker Toezicht en Handhaving van de brandweer, Thijs Eerden, legt uit dat het impregneren van plastic totaal geen zin heeft. Vervolgens loopt hij naar buiten, pakt zijn aansteker en steekt een hoekje van het vlaggetje aan.

‘Als ik de aansteker weghaal, moeten de vlammen binnen twee of drie seconden doven’, licht Eerden toe. Maar het vlaggetje blijft flink branden en het plastic gaat druppen. Eerden: ‘Dat is het gevaarlijkste. Stel dat iemand een synthetisch truitje draagt waar de druppeltjes op vallen, dan zijn de poppen aan het dansen.’

Bij de laatste inspectie, bij café Santé, doorstaan de vlaggenlijnen evenmin de brandtest. Ook hier blijken de vlaggetjes afkomstig van de Sligro. Navraag bij de groothandel leert dat Sligro twee soorten vlaggenlijnen verkoopt: brandvertragende en niet brandvertragende.

‘Dit staat duidelijk vermeld op de verpakking’, laat woordvoerder Wilco Jansen weten. Afgezien van de versieringen in cafés bleek eerder deze week ook dat diverse oranjeartikelen die in winkels te koop zijn brandgevaar kunnen opleveren. Volgens de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) is dertig procent van de feestpruiken en boa’s brandgevaarlijk. Ook bevatten veel accessoires het giftige cadmium.

Reageer op dit artikel